Kinesiologie

Wat is Kinesiologie?

Als je in de ‘flow’ zit en met de (positieve) stroom van het leven mee dobbert, voel je je goed. Als de meridianen (de energiestromen op het lichaam waar Kinesiologie mee werkt) stromen zoals het bedoeld is, voel je je het meest in balans. Kinesiologie heeft naar mijn mening de insteek om weer ‘flow’ in het leven van cliënten te brengen op het gebied van werk, gezondheid en persoonlijke relaties.

Om die ‘flow’ te proberen te hervinden, maak ik in een behandeling gebruik van spiertesten om stress in je lichaam op te sporen. Om een beetje een idee te krijgen hoe het spiertesten in zijn werk gaat en hoe je lichaam reageert op negatieve en positieve affirmaties, zou je onderstaande links eens kunnen bekijken:

De spiertest is een eenvoudige en snelle methode om tot de kern van een probleem door te dringen. Je lichaam spreekt door middel van de spiertesten en vertelt jouw bewuste of onbewuste verhaal. De stress waarover ik spreek kan fysiek zijn (in de vorm van pijn of gespannen spieren), energetisch (door straling van apparaten), veroorzaakt worden door voeding die niet goed door je lichaam wordt verdragen of verwerkt, of van emotionele aard zijn. Ik probeer met de spiertesten de achtergronden van jouw klacht of probleem - die voortkomen uit relaties, werk-, leer- en/ of levenssituaties - in beeld te brengen en samen met jou op te lossen. Dit kan door bijvoorbeeld massage van bepaalde punten (Neurolymfatische Reflexpunten) op je lichaam. Deze massage bevordert dat eventuele afvalstoffen in je lichaam via je lymfen sneller worden afgevoerd, waardoor je je bijvoorbeeld minder moe voelt. Ik spreek hiermee het zelfherstellende vermogen van jouw lichaam en geest aan.

Kinesiologie is een combinatie van behandelmethoden uit de Westerse en Oosterse geneeskunde en vindt haar oorsprong in de chiropractie.

Hoe komt het dat het lichaam uit balans raakt?

Kinesiologie benadert het lichaam holistisch. Dat wil zeggen dat ze er vanuit gaat dat er sprake is van een balans tussen je lichaam, de voeding die je tot je neemt en de processen die zich in je lichaam afspelen, en je emotionele gesteldheid onder invloed van je leefomgeving, je werk, je familie en je vrienden. In de kinesiologie spreken we van de structuur, de chemie en de psyche van het lichaam (ook wel de gezondheidsdriehoek genaamd). Is er een onbalans op één van deze elementen, dan kan dat als gevolg hebben dat je hele energiehuishouding ontregeld raakt; je verbruikt dan meer energie dan je kunt aanvullen en dat kan leiden tot allerlei klachten.

 

Chemie: Voeding, spijsvertering.

Psyche: Emotie, gedrag, angsten, verdriet, overtuigingen, spanningen, stress.

Structuur: Fysiek, lichamelijke klachten.

 

In de Kinesiologische behandelingen die ik geef stel ik geen diagnoses in de medische zin van het woord en schrijf ik ook geen medicijnen voor. Ik richt me tijdens de behandeling op de potentiële krachten en mogelijkheden van de cliënt, niet op ziekte.

NB: per 1 januari 2022 worden de sessies kinesiologie (en de overige disciplines: healing, coaching, EMDR en Access Bars) niet (meer) vergoed, omdat ik heb besloten om per die datum niet meer aangesloten te willen zijn bij een beroepsvereniging.

De behandeling

Bij een behandeling nemen we eerst de tijd om je persoonlijke situatie te bespreken. Ik vraag je bij de eerste ontmoeting naar je medische verleden, die verband zou kunnen houden met je huidige emotionele of lichamelijke klachten. Ik vraag je naar de littekens op je lichaam, omdat de plek waar het litteken zit, mogelijk de doorstroom van een meridiaan belemmert. Maar ook is het mogelijk dat de herinnering aan hoe het litteken ontstond en de toenmalige situatie, het doorstromen van een meridiaan verhindert. Verder vraag ik naar gebeurtenissen in je leven die veel indruk op je gemaakt hebben en van invloed kunnen zijn op hoe je in het leven staat en de gedachtenpatronen die een beperkende werking op het bereiken van je doelen kunnen hebben. Na deze anamnese neem je plaats op de massagetafel en beginnen we aan de spiertesten. De spiertesten gaan het prettigst als je daarbij gemakkelijk zittende kleding draagt. Ik noteer de uitslagen van de spiertesten in een schema, dat we samen bespreken. Daarna ga ik kijken hoe we stagnaties weer kunnen laten stromen met behulp van diverse technieken. In de behandeling is er altijd sprake van een gelijkwaardige samenwerking tussen de cliënt en mij en proberen we samen te achterhalen wat er aan de basis van een klacht of probleem speelt. Hiervoor moeten we beiden aan het werk. De totale behandeling duurt ongeveer een uur.

Het doel

Het doel van een balans is in de eerste plaats om onregelmatigheden in de doorstroom van je meridianen op te sporen en te herstellen. Ik spreek hierbij het zelfherstellende vermogen van je lichaam aan. Daarnaast kan met de balans bereikt worden, dat je inzichten krijgt aan de hand van wat je lichaam mij vertelt tijdens de spiertesten. Ik vertaal als het ware voor jou de taal die jouw lichaam spreekt.

Wanneer kan kinesiologie worden ingezet?

Kinesiologie kan heilzaam zijn bij o.a. klachten als:

 • stress en burn-out
 • hoofdpijn, rugpijn, spierpijn
 • buikpijn en spijsverteringsklachten
 • lichamelijke en psychische klachten
 • emotionele problemen
 • trauma, rouw en verliesverwerking
 • vermoeidheid
 • darmklachten
 • laag energieniveau
 • maagklachten
 • concentratiestoornissen
 • slaapproblemen
 • lusteloosheid
 • huidaandoeningen eczeem/ acné / psoriasis
 • allergie en overgevoeligheid
 • hoofdpijnklachten
 • depressie
 • spanningsklachten
 • leren uitgaan van je eigen kracht
 • grenzen stellen, werken aan assertiviteit
 • leren relativeren, loslaten
 • zelfinzicht vergroten
 • niet lekker in je vel zitten

Omdat ik als therapeute ook realistisch ben over de begrenzingen aan mijn vak, werk ik samen met andere specialisten ter aanvulling en/ of ondersteuning van mijn behandelingen: een fysiotherapeut, een natuurdiëtiste, een osteopaat en een natuurkundig therapeute.

Kinesiologie is complementair, dus bedoeld als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ik vind het daarom belangrijk dat je eerst je huisarts of een andere medisch specialist consulteert als je ernstige lichamelijke of psychische klachten hebt, voordat je bij mij een behandeling ondergaat.

Testimonial: Alsof ik ge-reset ben

“WoW Astrid, het lijkt wel alsof ik ge-reset ben. Alles waar ik me druk om maakte voelt nu veel minder zwaar. Zelfs mijn ruimte innemen gaat vanzelf. En het mooie is dat M. hierdoor ook veel positiever op mij reageert. Heel bijzonder. Echt hele mooie dingen die M. ineens zegt zonder te beseffen hoe bijzonder dat voor mij is. En verder lijkt het wel alsof ik ineens besef dat mijn gevoel niet altijd belangrijker is als dat van hem, waardoor hij van mij meer ruimte krijgt voor zijn gevoel. Ik weet niet precies hoe ik het uit moet leggen maar het lijkt als vanzelf te gaan allemaal. Alles voelt voor mij zoveel lichter. Dankjewel Astrid”.

Testimonial: Ik heb weer energie

Beste Astrid,

Ik wil je zo erg bedanken voor de behandeling, ik voel me zo veel beter, wauw! Ik heb weer energie, mijn duizeligheid is bijna helemaal weg (af en toe als ik me draaierig begin te voelen doe ik gewoon de oefening waarmee ik de energie terug stuur naar mij voeten) en ik zit weer lekker in mijn vel. Ik vind het zo bijzonder allemaal en ik kan het bijna niet geloven, en dat na een afspraak! Ik ben je aan het aanprijzen bij mijn vrienden.

Ik drink veel water en dat helpt me inderdaad om me licht en fris te voelen, wat een verschil! En ook de skipak oefening werkt goed om mijn energie bij me te houden en anderen minder binnen te laten. Je hebt mijn ogen geopend voor het belang van energie en het vertrouwen in mezelf, en ik kan je niet genoeg bedanken.

Ik ga kijken hoe het de aankomende weken gaat en of ik denk dat een vervolgbehandeling goed zou zijn, ik vond het sowieso heel fijn om met je te praten en ben ook geinteresseerd in een healing afspraak".

Testimonial: Rustiger in mijn hoofd

Cliënt is onder behandeling sinds september 2015. De eerste paar maanden kwam zij om de drie weken voor een behandeling. Nu komt zij één keer in de paar maanden voor een onderhoud van haar balans. In de behandelingen werken we telkens met een nieuw doel.

Cliënt had regelmatig last van vermoeidheid, haar nek, keelpijn, hoofdpijn, duizelingen en spanning tussen haar schouderbladen. Een scheiding, financiële zorgen en de zorg voor haar twee kinderen die moeite hadden met de veranderde gezinssituatie, maakte dat ze zich vermoeid en gestrest voelde. Uit de eerste behandeling kwam naar voren dat er meer emoties onder haar klachten zaten, dan waar ze zich bewust van was. Al in de week na de eerste behandeling merkte cliënt, dat ze emotioneel en fysiek meer in balans was en dat dit ook zo zijn effect had op haar kinderen. "Als reactie op mijn eigen veranderde focus en energie, denk ik", merkte cliënt op. Cliënt was verbaasd over het verschil tussen hoe zich voor en na een behandeling voelde. Na een aantal behandelingen merkte ik op, dat zij een aantal klachten had, die voor mij aanleiding gaven om haar te verzoeken om z.s.m. bij haar huisarts langs te gaan, mede omdat de vermoeidheid van cliënt na de behandelingen steeds bleek terug te komen. Uit onderzoek bleek dat cliënt diabetes type I had en kwam zij direct onder behandeling te staan bij een arts in het ziekenhuis. De vermoeidheid is achteraf te verklaren omdat haar lichaam door een schommelende suikerspiegel hard moest werken om een balans te behouden. Ze beseft nu dat ze daarom extra goed op zichzelf moet letten en andere zaken naar de achtergrond zal moeten schuiven. Ondanks dat cliënt nog altijd geconfronteerd met diverse uitdagingen in haar privé leven, voelt ze zich opgewekter en zegt ze zich lichter te voelen sinds ze onder behandeling is.

"Ik voelde me heel rustig en heel relaxt na elke behandeling. De uitkomst van de behandelingen kon ik ook steeds helemaal matchen. De bevindingen waren voor mij heel herkenbaar. Ik vond Astrid heel rustig handelen en alles goed uitleggen. De laatste balans heeft op mij het meeste effect gehad. Waar ik normaal gesproken met mijn huidige situatie niet uit mijn hoofd had kunnen komen, blijf ik nu opvallend rustig. Ik voel me na de behandelingen ook heel krachtig."

Testimonial: Verbeterde communicatie met anderen

Deze cliënt is twee keer door mij behandeld.

Als kind voelde cliënt zich emotioneel geblokkeerd en gesloten. De aanleiding daarvan was dat cliënt werd gepest met de herkomst van zijn vader. Ook de communicatie met zijn vader, door een taalbarrière, en met mannen in het algemeen, is waar cliënt mee worstelde. Toen cliënt in behandeling kwam, had hij de wens zichzelf meer kunnen laten zien en beter in staat te zijn om met anderen te communiceren.

Na de eerste behandeling berichtte hij: "Ik had geen halleluja gevoel en dat is eigenlijk wel goed want dat ebt meestal snel weg. Ik merkte wel dat mijn doelzin 'meer balans in de gesprekken die ik voer', spontaan door mijn hoofd ging als een reminder, zonder dat ik daar zelf aan dacht […]. Al met al lijkt deze week op rolletjes voorbij te gaan als een soort lichte wind mee en dat is wel fijn natuurlijk! Ik vond het gesprek met jou heel fijn en ook je aanpak heel rustig en professioneel. Ben zeer benieuwd naar een vervolgafspraak en kijken wat je daar nog in kan betekenen! […]. Dus kijken wat je bij mij nog vindt en kan bewerken in een volgende sessie, sta ik helemaal voor open!".

Cliënt is een aantal weken daarna terug gekomen voor een tweede behandeling. Een aantal maanden na deze laatste behandeling overleed de vader van cliënt. Cliënt zegt dat de gesprekken die gevoerd zijn tijdens de behandeling, en waarin de relatie met zijn vader werd besproken, hem goed hebben geholpen om iets te veranderen in zichzelf, zodat hij zich beter kon uiten naar zijn vader. "De timing van alles was perfect", zoals hij zelf zegt.

Cliënt zijn communicatie naar anderen is sinds de eerste balans verbeterd en hij kan zich gemakkelijker uitdrukken, zegt hij. Ook voelt hij zich rustiger in zijn hoofd. "Je straalt een authentiek vertrouwen uit met menselijke twijfel, dat laatste is een kunst en geeft dat extra stukje dat je niet bang bent even een stap terug te doen om te checken of het klopt wat je voelde... je dendert niet door... dat voelde ik en kwam heel natuurlijk over!"

Testimonial: Beter omgaan met tegenslagen

Cliënt is drie keer door mij behandeld.

Cliënt had veel last van stress door haar financiële situatie. Problemen in de relationele sfeer leverde haar de meeste stress op en fysiek uitte zich dat in het uitblijven van haar menstruatie en een onregelmatig slaappatroon. Cliënt had de wens om op geestelijk en fysiek niveau haar balans te hervinden. Haar reactie na de behandeling

"Je wil niet weten hoe goed deze behandeling was!! Something changed…Natuurlijk is nog niet alles zoals ik zou willen, maar ik ben zo dankbaar en voel me so blessed. Alles valt op zijn plaats. En met tegenslagen ga ik nu anders om. Echt, thank you".

Cliënt voelt zich sinds de eerste balans een stuk beter, is minder emotioneel en kan gebeurtenissen beter loslaten in plaats van zich erover op te winden. Sinds na de tweede balans heeft ze meer actie ondernomen op door haar uit te voeren taken en staat ze een stuk positiever in het leven. Ook merkt ze op dat het contact met zichzelf is verbeterd.